Myre Teater

På gårdens gamla höloge har vi byggt en liten sommarteater med scen, salong, balkong för ljud och ljus, foaje och café. Lokalen har en läktare med drygt femtio biostolar och vid konserter kan vi ta in hundra personer.

Sommartid arrangerar vi i liten skala konserter, fester, kurser och föreställningar.
Vi har ett stort kontaktnät av kulturarbetare och teatern ger oss och våra vänner möjlighet att skapa olika sceniska projekt.

Tårarnas Tvätteri spelades under sommaren 2017

Kvinnokören Mödrar & Döttrar

En scenisk konsert i ett utsmyckat vackert rum som fylls av kvinnor och sånger om allas rätt att hoppas på en framtid. Körledare Åsa Larsson. Musiker Sara Fridholm och Tuva Modéer. Affisch Claes Larsson.

Biljettintäkterna går till Asylkommittén Gävleborg. Entré 100:-

Vi har begränsat med platser så boka biljett 070-6670767, lottaramqvist@gmail,com

Betalas i kassan på Myre Teater när ni kommer. OBS Vi tar bara kontanter!

Kaffe servering!

I teaterfoajén visas utställningen

MJUKT LJUS

Lampor skapade i Ull av Åsa Hertzberg.

Gästspel 24 Maj 2016 Projekt Mamma

"Projekt: Mamma" är skådespelaren Alexandra Zetterberg Ehns egen historia berättad genom en röst, hennes mormor Margit. Det var hon som blev hennes mamma, när dottern Stina valde att satsa på sin teaterkarriär i stället för att ta hand om sitt nyfödda barn.

Det är en hjärtskärande, stark, modig och kärleksfull berättelse, som trots många svek ändå ger hopp och glädje mitt i allt. Föreställningen handlar om Alexandras första fem år. Turbulenta år med många flyttar mellan Sverige och Paris, många olika dagmammor och tillfälliga familjer – dessutom ont om pengar och mat. Här finns känslor av övergivenhet, ensamhet och längtan – men också mycket kärlek och glädje.

Fest och glädje men också ångest och skuldkänslor rymmer berättelsen om Margit, i Alexandra Zetterberg Ehns gestalt.Christina Busck

Samtidigt är pjäsen ett intressant stycke kvinnohistoria, som sträcker sig så långt som över fyra generationer kvinnor som på olika sätt gått sina egna vägar. Margit, själv ett oäkta och oönskat barn, var 50 år när dotterdottern föddes, med en yrkesroll som filmkritiker, novellförfattare, företagare och med många drömmar om resor, kärlek och karriär. Alexandras mamma Stina finns framför allt med i föreställningen som en frånvaro, utan att ta gestalt.


Några exempel på arrangemang på Myre Teater

Under September 2015 var Myre Teater utlånad till Jessica Andersson regissör och Viktor Ståhl musikproducent. De satt upp Björnen av Tjechov. 

Fri entré. Speldagar: 12/9 16:00, 13/9 14:00, 18/9 18:00, 19/9 18:00
Biljetter bokas på 0701-421322 eller info@jvmusikteater.se

"Björnen" är en komedi från 1888 som handlar om fördomar, könsroller och fåfänga.
Ett
musikaliskt lustspel om fru Popov som har låst in sig för att sörja sin bortgångne man med, hennes enda sällskap, den trogne betjänten Lukas. Men när godsägaren anländer för att kräva in en skuld blir ingenting sig likt för någon av de inblandade.

I rollerna:
Fru Popov: Evelina Eriksson-Glad
Smirnov: Niclas Billner
Lukas: Siv Larsson

Folkteatern i Gävleborg gästar den 27 Augusti kl 18:00 Myre Teater. Arrangemanget är ett samarbetar med Sandvikens Teaterförening.

Körsbärsträdgården

Översättning:  Lars Kleberg
Regi:  Michael Cocke
Kostym:  Katrin Brännström
Scenografi Körsbärsträdgården i Gävle:  Katrin Brännström
Mask:  Janina Rolfart
Ljussättning Körsbärsträdgården i Gävle:  Ingvar Mikander
Visualisering av Körsbärsträdgården på turné:  Katrin Brännström, Janina Rolfart och Ingvar Mikander

Medverkande: Anna Andersson, Görgen Antonsson, Björn Johansson, Krister Lindgren, Arabella Lyons, Myra Neander, Martin Pareto, Aja Rodas, Cecilia Wernesten, Per Westrin

 

Om föreställningen

I Körsbärsträdgården är förändringen ett obönhörligt faktum. När pjäsen skrevs var det oroliga tider och stora samhällsförändringar stod för dörren. Mycket skulle omvärderas och omförhandlas. Tradition och historia ställdes mot den nya tidens tänkesätt och krav. I pjäsen finns de gamla, de medelålders och de unga. Här finns herrarna, tjänarna och uppkomlingarna. Men här finns också drömmar och förhoppningar om en bättre framtid. Den gamla släktgården lönar sig inte längre och om inte något radikalt görs måste den säljas. Tillgångarna är förbrukade och de gamla ägarna tycks inte kunna möta den nya situationen på något framgångsrikt sätt. I Körsbärsträdgården blir allt detta till en storslagen berättelse om det märkliga och oförutsägbara i äventyret att vara människa.

Rummets påverkan

En teaterföreställning är ett föränderligt verk. Den letar sig åt oprövade håll och tar sig nya uttryck. En av de många omständigheter som påverkar en föreställning är själva rummet. I nya rum skapas andra former av närvaro, nya laddningar i spelet och oväntade förändringar i uttrycket.

Därför blir inte heller Körsbärsträdgården i Gävle samma föreställning som Körsbärsträdgården i Myre, eller Körsbärsträdgården i Färila. Varje föreställning blir egen för den plats där den spelas och de förhållanden som gäller just där. Tjechovs berättelse är densamma, men upplevelsen av den är unik för varje spelplats.

Pressklipp

"Cockes avskedsuppsättning är rolig, träffsäker och hittar en ny sida av Tjechov. Suveränt."
Lars Ring, Svenska Dagbladet

"Folkteaterns ensemble fullkomligt lyser"
Sanna Wikström, Gefle Dagblad

Finns i sjön

Ett musikaliskt drömspel om en abborre som förstår att hon måste fixa lite livsglädje innan småglina ger upp. Om att skratta åt makten, dansa mitt i sorgen och sjunga sig fri.

 

Scenografi & Kostym ”Myre Made”

En stor del av upplevelsen av föreställningen är den fantasifulla scenografin och de vackra kostymerna allt har tillverkats i ateljén på Myre Gård. Det är många olika personer som har bidragit med sin skapande förmåga.

 

Musik

All musik är nyskriven av Viktor Ståhl. En ung musiker som tillsammans med sin sambo Jessica Andersson driver JV musik & teater. Jessica är född i grannbyn till Myre och nu har de flyttat hit och kommer att bidra till kulturlivet med Sandviken som utgångspunkt.

 

Skådespelarna

Regissören och fem av skådespelarna var under våren 2015 figuranter i Folkteaterns stora uppsättning av Faust i Gasklockorna. De fortsätter här sitt samarbete. Förstärkta av Jessica Andersson som bland annat gått på Hammargymnasiets musikallinje. På scen finns också Leo Vikokel som är 8 år och bor i Bro i Storvik.

 

Bild

Affischen är skapad av Claes Larsson. Född i Sandviken, webbdesigner och musiker i bandet cohort of two. Läs mer om honom på www.larssonsgrafiska.se

 

Handlingen

En pojke spelar kortspelet ”Finns i sjön” med sin mormor. Han berättar om att han vill göra de stora glada men istället blir de arga på honom. Han ber sin mormor om hjälp. När de senare somnar får vi följa med till botten av en svensk insjö. Mormor förvandlas i drömmen till en frispråkig aborre som för glinas talan. Vi får också möta en gädda som är stor i käften, en kärlekstörstande mört, en misshandlad mal, en invandrad manet och en dubbelarbetande sjöjungfru. Under ytan på dom alla bubblar det av livslängtan och sång.

  

ÄNTLIGEN en teaterföreställning i de fallande fabrikernas tid    

”Äntligen” är en livsbejakande historia om den dag då växeltelefonisten Marie fick nog.

”The thrill is gone”, är hennes trötta slutsats en morgon när det känns som att allt bara handlar om pengar och jobb.

På en blågul scen möter hon sedan under en dag grillfascisten, morotsflickan, den plastbehandskade socialtanten och andra figurer från ett Sverige där arbetslinjen råder. Alla har dom något att säga om landet där vissa är utanför och andra innanför och till slut exploderar Marie, mitt bland svenska grisar och kanelbullar.

Yttermyravägen 5, 812 93 Kungsgården   070 667 07 67   lottaramqvist@gmail.com