Lantbruk

Får

Våra får är ekologiskt uppfödda. De är renrasiga finullsfår vilket är en av Sveriges lantraser. Finullstackor är lugna och goda mödrar som ofta föder många lamm. Våra tackor lammar i april. Vi klipper fåren i klippstol, med handsax, två gånger per år som en del av vår rehabiliteringsverksamhet. Då brukar vi också passa på att prova på kardning och tovning. Skinn från finull är vackra prydnader men används också på grund av sin elasticitet och mjukhet till nyfödda och till människor som är sängliggande.

 

 

Höns

Vi har Åsbohöns på gården. Vi tycker att det är roligt med de gamla hönsraserna eftersom varje individ är olika. Åsbohöns är kända för att kunna äta det mesta, dom kommer från fattiga trakter och äter med glädje matrester. Dom är goda ruvare och tar väl hand om sina kycklingar. De är relativt små i växten men ger ändå medelstora ägg. Våra höns går i stor gård täckt med nät eftersom det finns mycket rovfågel här. Annars kan man ju ha dem fritt i trädgården.

Till salu:
När det finns överskott på kycklingar och unghöns säljer vi gärna till den som är intresserad av rasen. Vi är med i lanthönsklubben och är registrerade som genbank och kan därmed ge intyg på att hönsen är renrasiga. Riktpris 150:- per höna/tupp.

Växtodling

Våra åkrar använder vi till bete och till hö åt våra får.
Som en del av vår rehabiliteringsverksamhet odlar vi grönsaker, frukt och bär.

Yttermyravägen 5, 812 93 Kungsgården   070 667 07 67   lottaramqvist@gmail.com